用戶名
密 碼
< id="b" onMouseOver="this.stop()" onMouseOut="this.start()" direction="left" behavior="scroll" scrollamount="10" scrolldelay="200" width="630" >★2012年秋季全國外貿跟單員、全國外貿會計、國際貿易業務員、高級國際商務秘書、國際商務單證、商務英語一級考試正在報名請谘詢0371- 63576033 65228120誠招各地市培訓認證單位合作!13939050987■我公司常年舉辦"進出口實務操作"、"出口退稅與稅務籌劃"、國際結算與外匯核銷"、外貿會計實務、報關實務培訓班 歡迎谘詢!電話:0371-65228120 63576033
  【認證項目】  
  助理經營管理師
  外貿跟單員考試
  人力資源管理師
  外貿會計師
  商務英語等級考試(初級)(認證
  國際商務英語等級考試認證標準-
  外貿會計(認證代碼:034)
  【就業指南】  
  大學生見習期間 每人每月可領取
  我考點華豫學院考區外經貿從業考
  選派優秀獲證學員帶薪赴美實習通
  組建全國外貿會計考試工作委員會
  鄭州agin games被中國對外貿易經濟合作
  找得早不一定找得好!求職麵試要
  心態與激勵培訓大綱
  【友情連接】  
  全國外貿單證員崗位專業培訓考試中心
  全國跨境電子商務專業技能培訓考試網
  中商技師協會
  注冊管理會計師官網
  中國商業培訓認證網
  中國商業協會
  全國外經貿考試中心
  全國外貿會計考試中心
  全國涉外會計崗位考試中心
  福步外貿論壇
內容瀏覽  
2012年12月國際商務英語等級考試(初級)試卷及答案
來源[鄭州agin games] 發布時間[2013-3-26] 瀏覽次數[0]
 

全國外經貿從業人員考試

國際商務英語等級考試(初級)試卷

201212

題目序號

總分

核分人

應得分數

20

15

15

15

15

10

10

100

實際得分

得分

評卷人

複核人

Ⅰ.Listening: 20%(聽力,20分)

Section A   

Directions: Listen to the dialogue and fill in the blanks with the word or words you have heard. 

Shop Assistant: Hello, madam, may I help you?

Mary: Yes! I bought a table yesterday. Now I’d like to buy a tablecloth.

Shop Assistant: Here we have                   tablecloths. You can choose              

you like.

Mary: Oh, there are so many! I am afraid I really cannot decide which I should take. Would you please help me choose one

Shop Assistant: Sure. But you know, the size of the tablecloth                   that of the table. So, what is the size of the table?

Mary: It is two meters long, one meter and a half wide and one point two meters              .

Shop Assistant: Okay, these are long and wide enough. Then, what is the colour of the table?

Mary: It is red-coloured.

Shop Assistant:                  the size and colour of the table, I think this one is the best. Don’t you think so?

Mary: Yes! I like it very much. Thank you!

Shop Assistant: You are welcome.

Section B

Directions: Listen to the tape and translate the sentences into Chinese

1.                                                                              

2.                                                                              

3.                                                                              

4.                                                                              

5.                                                                              

Section C   

Directions: Listen to the passage and fill in the blanks with the word or words you have heard. 

Many nations have ports where ships from other countries can unload goods for trade, storage, processing, or                   to another ship. Merchants who send their goods to the port of a foreign country usually pay a                  or tax, on their goods as soon as they are unloaded from the ship. However, some countries have free ports, and others, like the United States and China, have foreign trade zones. A free port may be an entire port city where foreign merchants may unload their goods without paying a tariff. In most instances it is                of a port. As long as the goods remain in the free-port area, or foreign-trade zone, they cannot be taxed.

Nations have tariffs to protect their own merchants and manufacturers from                 

If a foreign merchant must pay a tax on his goods, he must charge more for them. In this way a country encourages its people to buy less expensive goods made at home, instead of more expensive                       . However, it is important for every modern nation to engage in foreign trade. A country sets up a free port to encourage foreign merchants to trade, and to increase its own trade.

得分

評卷人

複核人

II. Put the following Chinese into English15%(漢譯英,15分)

1.裸裝貨物(1分)                              2.小冊子(1分)

3.不定期船(1分)                              4.警告性標誌(1分)

5.預約保險單(1分)                            6.付款交單(1分)

7.裝箱單(1分)                                8.在中國議付有效(2分)

9.本公司經營的台布物美價廉,工藝精湛。(3分)

10.我方在溫哥華的一位客戶想買一批數量為500磅的中國綠茶。(3分)

得分

評卷人

複核人

III. Put the following English into Chinese: 15%(英譯漢,15分)

  

1. catalogue1分)                             2. sales outlets1分)

3. partial shipments1分)                       4. shipping documents1分)

5. premium1分)                              6. shipping advice1分)

7. charter1分)                                8. documentary credit2分)

9. We usually require payment to be made by irrevocable sight L/C.3分)

10. Please debit the amount required to our account.3分)

得分

評卷人

複核人

IV. Choose the best answer for each of the following questions:

15% (單選題,15分)

(    )1. If you can cut your price by 3%, we shall be prepared to          for 5,000 tons.

A. book your order                  B. book with you an order

C. place an order with you            D. be in the market 

(    )2. If you can reduce your price by 5%, we think we can          this transaction to a successful conclusion.

A. bring           B. make         C. keep          D. put

(    )3. We wish to          your attention to the shipment of our Order No. 101.

          A. bring           B. pay           C. ask           D. call

(    )4. Your immediate attention to this matter will          .

A. be appreciated                    B. appreciate it     

C. be grateful                       D. be appreciative

(    )5. We are          of the good service you have given to us.

  A. grateful         B. obliged        C. appreciated       D. appreciative

(    )6. In this shipment, Type 101 has been          Type 102.

        A. replaced by                       B. substituted by   

          C. replaced for                       D. substituted with

(    )7. If it is agreeable to you, we will          Type 102 for Type 101.

A. replace          B. substitute       C. supersede        D. be substituted

(    )8. We enclose our invoice amounting to 43,000,          the first consignment shipped per s.s. Peace.

          A. comprising       B. including       C. covering         D. paying

(    )9. We          you that shipment for your order No. 108 will be effected within November.

          A. ensure           B. insure          C. assure          D. sure 

(    )10. We recommend you          a small quantity for a trial.

           A. buying          B. to buy          C. to buying       D. buy

(    )11. We regret we have to decline          you an offer at present.

           A. make           B. for making      C. to make         D. in making

(    )12. As soon as we resume          , we shall give priority to your orders.

           A. offer            B. offering        C. to offer          D. offered

(    )13. We have persuaded our clients          the price you quoted.

A. to accept         B. accept         C. accepting        D. for accepting

(    )14. The adoption of containers facilitates          to a great extent.

         A. to load & unload                   B. the loading & unloading

         C. us to load & unload                 D. to have loaded & unloaded

(    )15. We thank you for your fax of November 25,          your purchase from us of 100 tons of walnuts.

           A. confirm          B. to confirm     C. confirming       D. confirmed

得分

評卷人

複核人

V. Complete each of the following blanks with an appropriate word : 15%(完型填充,15分)

Dear Mr. Blair

We have been   1   with you for the past year and during that time our accounts were   2   by letter of credit. However, when we began our association   3   you, you mentioned that once a business relationship   4   established, our accounts   5   be settled by 60-day bill of exchange, documents against payment. We   6   that sufficient time has   7   to   8   this arrangement to be effected.

Please let us know before we   9   our next order whether these new payment terms are

  10   to you. 

Yours sincerely

Jasmine Lee

C. E. O.

1.(                )                     2.(                  )

3.(                )                     4.(                  )

5.(                )                     6.(                  )

7.(                )                     8.(                  )

9.(                )                    10.(                  )

得分

評卷人

複核人

VI. Each of the following sentences contains one error. Identify the error: 10%(找出錯誤,10分)

(    ) 1. We would be most grateful whether you could provide us with a list of reliable

A            B          C

business connections in your area.

D

(    ) 2. we acknowledge with thanks the receipt of the cheque for US$ 145 for settlement 

A           B                                 C

in your account to 30th April.

             D

(    ) 3. Woffer you our new pattern of carpet, which we quote you as follows.

              A             B            C                  D

(    ) 4. We should consider the said firm quite reliable for like an engagement as you mention.

             A                          B        C              D

(    ) 5. They often defer payment of their accounts when a second reminder is sent to them.

                        A       B           C            D

(    ) 6. Please advise us by fax whether the Sole Agency Agreement meets your approval.

           A      B    C                            D

(    ) 7. We are sorry for our mistake of number, it having resulted in your receiving 

A                     B                 C

the wrong goods.

D

(    ) 8. Many thanks for your letter of March 12in that you enquired for our tape recorders.

            A                     B       C         D

(    ) 9. Please effect insurance in our account of RMB13,200 on the goods against All Risks,

                  A           B                       C        D

from Shanghai to Los Angeles.

(    ) 10. We have opened an irrevocable letter of credit No. B5491 through the Bank of 

A                                      B

America, on which you may draw on us at 45 days’ sight.

C              D

得分

評卷人

複核人

VII. Reading Comprehension:10%閱讀理解,10分

Passage 1  Claims and Adjustments

No matter how efficient a business firm tries to be, mistakes will happen. A customer may receive the wrong merchandise, slow service, invoices or statements that contain errors, or even discourteous treatment at the hands of employees. Letters in which complaints are expressed - that is, letters in which customers make a claim against the company - are called claim letters.

The company for which you work undoubtedly will receive some claim letters; in turn, the company will have occasion to write claim letters to those from whom it buys. As a consumer you will also have many opportunities to write such letters.

People writing claim letters are interested in one thing: satisfaction. If the merchandise is faulty, they want it replaced at no cost or inconvenience to themselves. If the service is poor, they want an apology and assurance that service will improve; they may even want some compensation for the inconvenience caused them. If an error has been made, they want it corrected.

To get satisfaction, claimants must present their causes carefully and thoughtfully to the people who they feel are at fault. Suppose you ordered a gold identification bracelet (有識別標誌的金手鐲) from a mail order house, specifying that the bracelet be engraved with your name. When the bracelet arrives, you are disappointed to find that silver bracelet was sent. You become quite upset and a little angry. “How could they make such a stupid mistake?”

How would you begin your letter? In the first place, you should not write the letter while you are angry. Cool off first. You can do a much more convincing job when you are calm and can see the situation in a reasonable light. The mistake was not intentional, mistakes are never.

In writing answers to claim letters, you are on the other side of the fence. Your customers wish to present a claim, and they write to you. They may be dissatisfied with your merchandise, your service or your general efficiency. You will respond to their claim with an adjustment letter.

A good company welcomes customer comments because they create opportunities to identify and remedy faulty products or poor services that may exist. It is your job to see that customers receive fair treatment - fair to them, of course, but also fair to your firm. Since adjustment letters sell satisfaction too, they are really sales letters.

Most firms have established broad policies for making adjustment. Some are very generous and practice the motto “The customer is always right.” Others are not so eager to please customers, especially if the customer is wrong. Even in the most generous organizations, there will be numerous occasions when claims cannot be granted. Regardless of the fact that established policies exist for most adjustment situations, there will always be exceptions. For example, an old customer who has dealt with a firm faithfully over the years is likely to receive a little more consideration than a new customer who is merely shopping around for the best buy. Many factors enter into the decision as to whether or not an adjustment will be granted. Often there is simply no policy to cover an adjustment situation, so letter writers must weigh all the evidence and then do what they think is fairest to their customers and to their employer. However, the writer must have or must get authority for any adjustment that is out of the ordinary.

When writing adjustment letters, under all circumstances be patient, tactful and diplomatic. Always be sure to observe these four principles:

1. Reply promptly.

2. Show the customer that you understand the problem.

3. Tell the customer exactly what you are going to do about the problem.

4. Avoid negative words and accusations.

(    ) 1. People may write claim letters when they        .

A. sell wrong merchandise

B. send wrong goods to customers

C. are dissatisfied with the services or goods

D. provide slow service for customers

(    ) 2. A company may have an opportunity to write claim letters to those        .

A. from whom it buys their goods

B. to whom it sells its products

C. who are its customers

D. who have entered into contracts with it

(    ) 3. It is suggested by the writer that a claimant present his case        .

A. directly

B. frankly

C. honestly

D. carefully

(    ) 4. When should you begin to write a claim letter according to the passage?

A. When you are not nervous.

B. When you have confidence.

C. When you have calmed down.

D. When you feel angry.

(    ) 5. According to the passage, customer comments may        .

A. bring loss to a company

B. help a company identify faulty products

C. cause troubles to a company

D. make a company suffer enormously

Passage  2

Throughout history man has changed his physical environment in order to improve his way of life. With the tools of technology he has altered many physical features of the earth. He has transformed woodlands and prairies into farmland, and made lakes and reservoirs out of rivers for irrigation purposes or hydroelectric power. Man has also modified the face of the earth by draining marshes and cutting through mountains to build roads and railways.

However, man’s changes to the physical environment have not always had beneficial results. Today, pollution of the air and water is an increasing danger to the health of the planet. Each day thousands of tons of gases come out of the exhausts of motor vehicles, smoke from factories pollutes the air of industrialized areas and the surrounding areas of the countryside. The air in cities is becoming increasingly unhealthy.

The pollution of water is equally harmful. In the sea, pollution from oil is increasing and is killing enormous numbers of algae, fish and birds. The whole ecological balance of the sea is being changed. The same problem exists in rivers. Industrial wastes have already made many rivers lifeless.

Conservationists believe that it is now necessary for man to limit the growth of technology in order to survive on earth.

(    ) 6. Which of the following is not mentioned as the example of how man has altered the physical features of the earth?

A. Transform woodland and prairies into farmland.

B. Make lakes and reservoirs out of rivers.

C. Cut down forests to build houses.

D. Cut through mountains to build roads.

(    )7. According to the passage, which of the following is not true?

A. With the tools of technology, man has changed his physical environment.

B. Man has modified the face of the earth in many ways.

C. Man has changed the physical environment in order to improve his way of life.

D. Man’s changes to the physical environment have always had beneficial results.

(    )8. It is implied in the passage that _______.

A. the change to the nature resulted in some harmful effect on man himself

B. man has made a lot of money from the change of the physical environment

C. compared with the side effects of the change, the beneficial results are even more important

D. there is no need for man to worry about the pollution now

(    )9. From the passage, we can tell that the author is _______ the future of man.

A. happy for                       B. worried about 

C. excited for                      D. indifferent to 

(    )10. Which of the following is not given an example of the problem of pollution?

A. Exhausts of motor vehicles.        B. Pollution from oil.

C. Industrial wastes.                D. Smoke of cigarettes.

國際商務英語等級考試(初級)參考答案

(考試編號:201202)

Ⅰ.Listening: 20%(聽力,20分)

Section A(每空1分,共5分)

1. various kinds of      2. whichever     3. depends on     4. in height     5.Considering

Section B(每小題2分,共10分)

1. 我方將樂意與貴方建立業務關係。

2. 隨著中國人民生活水平的提高,我國對這類agin games的需求在快速上升。

3. 如果你方報價合理,我方將考慮向你方訂購。

4. 感謝你方合作,並期待著收到你方更多的訂單。

5. 對於指定包裝,agin games恐怕得加收費用,因為指定包裝需要增加勞力和成本。

Section C(每空1分,共5分) 

1. transfer      2. tariff      3.a section     4. foreign competition    5. imported products

II. Put the following Chinese into English(漢譯英,15分)

1. nude cargo1分)                        

2. booklet / pamphlet / brochure1分)

3. tramp1分)                            

4. warning marks1分)

5. open cover policy1分)                  

6. documents against payment1分)

7. packing list1分)                       

8. valid for negotiation in China2分)

9. Our tablecloths are reasonable in price, good in quality and fine in workmanship.3分)

10. One of our clients in Vancouver is in the market for a parcel of 500 pounds of Chinese green tea.3分)

III. Put the following English into Chinese(英譯漢,15分)

1.商品目錄(1分)                         

2.銷售網點(1分)

3.分批裝運(1分)                         

4.裝運單據(1分)

5.保險費(1分)                           

6.已裝船通知(1分)

7.租船(1分)                             

8.跟單信用證(2分)

9.agin games通常要求用不可撤銷的即期信用證付款。(3分)

10.請將所需款項記入我方賬戶的借方。(3分)

IV. Choose the best answer for each of the following questions.每小題1分,共15分

1. C     2. A    3. D    4. A     5. D     6. A     7. B     8. C    9. C     10. D 

11. C   12. B   13. A   14. B    15.C 

V. Complete each of the following blanks with an appropriate word.每小題1.5分,共15分

1. trading / dealing     2. settled / cleared    3. with           4. was       5. would   

6. think / feel / believe  7. passed / elapsed    8. allow / enable   9. place  

10. acceptable / agreeable 

VI. Each of the following sentences contains one error.(每小題1分,共10分)

1. B   2. D    3. C    4. C    5. C    6. D    7. B    8. C    9. B    10. C  

VII. Reading Comprehension.每小題1分,共10分)

1. C   2. A    3. D    4. C    5. B    6. C    7. D    8. A    9. B    10. D

  [打印本頁][·關閉本頁]
CopyRight 鄭州agin games企業管理谘詢有限公司 
電話:0371-63576033/13939050987/17603880538
地址:鄭州市文化路17號皮革大廈802室
電子信箱:zzshuren@163.com  999 訪問次數: